History of Gap Park Masterplan

In This Section

Woollahra Council began work on the Gap Park upgrade in 2007, designing an upgrade that would enhance Gap Park’s reputation as a premier tourist and community destination, while implementing a range of self harm minimisation measures to reduce the incidence of suicide at this location.

Stage one of the Gap Park upgrade was completed in late 2010 and stage two was finished in July 2011. The project was a collaborative partnership between the Federal Government and Woollahra Council, with support from the NSW Police, The Black Dog Institute and Lifeline.

Gap Park showcases world’s best practice when it comes to integrating self harm minimisation strategies into a public space. Woollahra Council worked hard to find a balance between creating a beautiful park that attracts visitors with self harm minimisation measures.

The Council has taken a holistic approach by making the park a more active, community friendly destination, particularly at night, by installing increased lighting and seating.

The park offers magnificent views from the coastal walkway along with interesting significant heritage items such as ship wreck relics, early fortifications and tram-line remnants, all contained in a superb natural environment.

While the self-harm minimisation measures are now completed, there is still more work to be done at Gap Park to improve the landscape and amenities for visitors. Woollahra Council will be working closely with the Federal and State Governments to ensure this work occurs over the next few years.

The project to date has seen:

  • The construction of an inward curved fencing at the northern end of Gap Park and the southern viewing platform at Jacob's Ladder, which was designed in conjunction with the Police and Mental Health organisations;
  • The installation of a CCTV system, including 21 cameras covering the main entry points at the north and south and the coastal walkway between, these include thermal cameras enabling night and poor weather vision;
  • Construction of a new main entry at Gap Park;
  • Installation of two Emergency Help point phones, one at the northern entry and one at the southern entry points;
  • New entry signage that includes orientation maps and Lifeline and Emergency phone numbers;
  • Installation of signage with messages of hope which were designed in conjunction with Black Dog Institute and Lifeline, at the northern and southern entry points to the park;
  • Installation of seating and lighting at the northern and southern viewing areas of Gap Park; and
  • Construction of a shared pathway to provide wheelchair access to the northern viewing area of Gap Park