Luigi Rosselli Architects

Project Location: Address withheld

Categories: Heritage - A2. Heritage Conservation Areas; Contemporary Design - B2. Alterations and Additions

Judges Shortlist

Winner: Heritage - A2. Heritage Conservation Areas

Vote for this project >

What did the project involve?

A Gothic Revival freestanding Victorian villa wedged between rows of Paddington terrace houses and concealing an unusually large garden from the street. The brief was to restore the original front section of the house and to demolish the non-original, 1980s additions to the rear of the property and replace them with a new more space efficient wing.

How does the project reflect design excellence in its category?

The new additions open a dialogue between the filigree of the traditional Victorian front veranda and the ashlar masonry pattern of its walls without mimicking the materials. The new upper floor balcony, or loggia, is clad with a finely detailed wall of shutters and elaborate cantilevered timberwork. Below, a monolithic exposed concrete wall formed by seasoned timber planks provides a contrasting base to the loggia. The mix of modernity with the heritage of the context and the reuse of traditional building details alongside contemporary materials is a vibrant approach to providing new life to tired old buildings.

What exemplary design features does the project display?

Off-form concrete textured with the rough-sawn grain of weathered timber echoes the original masonry walls of the house with their imprints of ashlar masonry on the render. A bank of shutters that encapsulate yet expose the first floor balcony create the contrasting filigree texture, similar to the cast iron lacework of the front verandah and ornate moulded details evident on the barge boards. The shutters also provide the necessary privacy required when one is surrounded a dozen neighbouring terraces, and they can be placed in an infinite number of different combinations.

An existing ground floor sandstone step marks the transition between the old and the new, the step deeply carved and worn due to a century of wear and tear. A newly oriented stair connects a capacious modern wing over three levels, kitchen and family room on the ground floor, master bedroom suite and bedrooms on first floor, and a vaulted attic on the third.

< View All Nominations

KEY DATES

Nominations open 11 May
Nominations close 19 June
Judging 18 July
People's Choice
Voting opens
Voting closes

9 July
31 July
Awards Ceremony 6 August